- v první kapitole se zmíníme o několika zajímavostech v názvosloví jakostních vín s přívlastkem
- druhá kapitola poodhalí první ze čtyř podoblastí moravské vinařské oblasti a to Znojemsko, odrůdy révy vinné, které si zde vydobyly své pevné postavení, včetně apelace VOC
- ve třetí kapitole to bude podoblast Mikulovská a zdejší vína, nesoucí nezaměnitelný charakter, na kterém se z velké části podílí terroir Pálavy
- další částí v našem putování bude největší podoblast Velkopavlovická, se svými převážně červenými víny a neopomenutelnou zmínkou o šlechtění révy vinné
- posledním a neméně zajímavým regionem, který představíme, bude podoblast Slovácká, její specifická vína a místní vína známková
- v další kapitole opustíme vinařské regiony a ponoříme se do historie pěstování révy vinné a výroby vína
- neméně zajímavou a důležitou kapitolou bude technologie výroby bílého vína, která pomáhá našim vinařům prosadit se i na poli mezinárodních soutěží
- nezapomeneme ani na technologii výroby červených vín, která je více než kdy jindy nezbytná k posunu kvality v konfrontaci se zahraničními víny
- cesta pěstování hroznů a výroby vína je dlouhá a září je zpravidla prvním měsícem, kdy můžeme ochutnat výsledek jejich práce, tedy burčák
- pečovat o výrobu vína je práce sklepmistrů a lahvování je jejich posledním krokem
- prozradíme Vám, že Svatomartinská vína nekončí za hranicí naší vlasti, ale že je to středoevropský fenomén
- celé povídání uzavřeme kapitolou o tom, jak se moravská vína snoubí s gastronomií a snad objevíme i kombinace, které nabídnou více, než možná tušíte
Autoři: Jakub Adámek a Ing. Luděk Machala
Moravská Vinotéka
1 komentář:
skvěle už se těším, předpokládám, že to bude každý měsíc.
JK
Okomentovat